Blogg

Ny CD med svensk folkmusik på mungiga!

9 nov 2017

Nu är den äntligen släppt!! Skivan med Klas & Andreas - En urkraft i rörelse. Det är dansmusik från början till slut, med fokus på Västerdalarnas springlekar och hallingar.

Efter ett lyckat skivläpp med konsert och danskväll på Stallet i Stockholm finns skivan att beställa HÄR eller inom en snar framtid att köpa via exempelvis Itunes eller lyssna på via Spotify.

 

Ny CD 2017

23 jan 2017

Håll utkik för snart kommer det släppas en nyskapande men ändå traditionell skiva med Klas & Andreas - En urkraft i rörelse!

Med sättningen mungiga - fiol/hardingfela kommer den tvivelsutan sticka ut ur mängden, men låtarna kommer till största del bestå av traditionell svensk folkmusik. Givetvis kommer den ha sin prägel av Västerdalarnas karaktäristiska uttryck och temperament. Fokus genom hela produktionen har varit dans och dansmusik, så det kommer rycka i benen när den plattan släpps lös till de hungrande massorna!

Besök hos Lars Mattsson

20 apr 2015

Idag är jag hemkommen från ett besök hos Lars Mattsson. Lars är en traditionsbärare för danstraditionerna från norra Värmland. Under min fältresa (det kändes verkligen som en sådan) har jag besökt Lars och samtalat med honom om hans studier i norra Värmlands dans och musiktraditioner och hans ingående fältarbeten under åren 1969-1973. Jag fick även möjligheten att pröva mina färdigheter i en kurs för honom. Utifrån mina tidigare efterforskningar kring Västerdalarnas danstraditioner var det ett oerhört inspirerande möte, och en ovärderlig möjlighet att få dansa med Lars och få danserna förevisade av honom. Det är danser och musik i Lejsme Pers anda och tradition som Lars har lärt sig av sin far och farbror, samt av de gamla i hembygden och grannorterna, som fortfarande hade dansen i kroppen. Jag har aldrig sett eller upplevt någon dansa bakmes med en sådan utsökt karaktär som Lars. 

Det är min stora förhoppning att Lars Mattsson ska kunna komma till Tobakspinnastämman i år och gästa oss i undervisningen av danserna till Lejsme Pers musik. Det kommer att bli en utforskande och spännande kurs som tar oss från Lejsme Pers hemtrakter i norra Värmland och upp till Malung i Västerdalarna. 

 

Wermdö spel och dans

7 feb 2015

31 januari anordnades en mycket uppskattad och lyckad spelmanstämma i Hemmesta bygdegård i Värmdö. Själv höll jag en heldagskurs i polska med inriktning på Västerdalarna, i konstellationen Klas & Andreas (se www.klasochandreas.se). Ett tjugotal deltagare med vitt skilda nivåer av erfarenhet fick en insyn i Västerdalarnas musikaliska och dansanta repertoar och dansstil. Jag ser fram emot att se spelmansstämman Wermdö spel och dans bli ett årligen återkommande evenemang sista lördagen i januari. 

 

Senare under kvällen spelade vi även som konsert och till dans, givetvis låtar från Västerdalarna. 

En uppskattad julklapp

9 dec 2014

I dessa jultider kan man lätt se sig blind på tingestar att köpa. Men varför inte ge bort en danskurs istället? En privatlektion kan anpassas efter allas behov, och det kommer definitivt att bli en ihågkommen present...

God jul och gott nytt (dans)år!

Tobakspinnarstämman

27 feb 2014

Även i år kan jag meddela det glädjerika beskedet att det kommer bli en långkurs med mig på Tobakspinnarstämman i Nås. Kursen sträcker sig söndag-måndag, 29-30 juni 2014. Tobakspinnarstämman i Nås har profilerat sig till ett verkligt paradis för alla beundrare av västerdalsmusiken och -dansen. 

Vi kommer under kursen fokusera på springlek från Västerdalarna, och som musiker har vi Jonas Åkerlund (en av de allra främsta företrädarna för springleksspelet idag). Den avslutande delen av kursen hålls av Julia Persson, med fokus på sväng och musikalitet i tre polskevarianter från västerdalarna. Anmälan görs till jon.holmen@folkmusikenshus.se 

https://images.staticjw.com/dan/3224/tobakspinnarstamman.jpg

 

Nytt år och nya möjligheter

9 jan 2014

Nytt år innebär nya möjligheter! Bland annat ges hemma-hos-föreställningen Tonight it's at your place till alla intresserade under året. Mer info finns HÄR.

Passa på att boka in en föreställning som födelsedagspresent, examenspresent, festöverraskning, eller som kvällsnöje. Inget att förbereda, bara öppna din dörr och låt Tonight it's at your place ta dig med på en resa...

 

Oktoberstämman och Hallingworkshop

31 okt 2013

Under Oktoberstämman i Uppsala 2013 hölls undertecknad en workshop i Hallingdans. I samband med detta gjordes även ett kort hallinguppträdande på scen. Workshopen blev väldigt lyckad, med ett stort antal deltagare och väldigt hög stämning. Det tackar man för!

Fokus låg på musikalitet i dansen och hur man skapar sväng och kommunikation med varandra och med musikern. 

 

Klas gör ett hallinguppträdande på scen på Oktoberstämman 2013 i Uppsala

Administrativt arbete

24 sep 2013

Just nu är det mycket administrativt arbete i görningen. Både "hemma hos-"föreställningen Tonight, it's at your place! och dans- och musikföreställningen Nattjakt håller på att dokumenteras, fotas och filmas för att lanseras inför ny publik. Samtidigt är arbetet i full gång med att producera affischer och flyers inför kommande kurser. 

Håll utkik! För snart kommer det både youtubeklipp och trailers till ett par mycket spännade föreställningar. 

Höstens kurser på Medborgarskolan

19 aug 2013

I höst startar Medborgarskolan grundkurser i folkdans i både Stockholm och Uppsala. Underteknad är kursledare. Det kommer bli en kurs anpassad för alla de som har liten eller ingen erfarenhet av folkmusik och folkdans. Vi kommer att gå igenom grundläggande folkdansteknik och applicera den på några av de vanligaste och mest populära folkdanserna. 

 

Medborgarskolan Stockholm:

http://www.medborgarskolan.se/arrangemang/?aid=659340&mid=180&sgid=304  

 

Medborgarskolan Uppsala: 

http://www.medborgarskolan.se/arrangemang/?aid=625237&mid=380&sgid=304 

 

Springlek i perspektiv

10 jul 2013

Under årets Tobakspinnarstämma i Nås (www.tobaksspinnarstamman.se), utökades kursutbudet med bl.a. flera lärare på danskursen. Tillsammans med Perjos Lars Halvarsson genomförde jag en intensiv danskurs i springlek. Intressant med en kurs som ger flera olika perspektiv på springleken som dans, något som kännetecknar Tobakspinnarstämman i stort. En stämma tillägnad västerdalsmusiken, men med dess mångfald av uttryck.

Att ge olika perspektiv och synsätt på en tradition i dans/musik är ofta väldigt givande, men sällan tillgängligt idag. Kursen blev en succé, och oerhört intressant ur ett spingleksperspektiv. Jag ser med värme och glädje fram emot nästa års Tobakspinnarstämma. 

Klas & Andreas spelar på Stallet

13 jun 2013

Klas & Andreas spelar på Stallets sommarcafé!

Tisdag 18/6 och onsdag 19/6 spelar vi två pass var kväll, med start kl 18. Det blir västerdallåtar, springlekar, slängpolskor, och en och annan halling. Det mesta trad, men en del egenskrivet material också. Kom dit och ta del av en alldeles extra svängig sommarkväll.

 

Offentlig presentation av Examensarbete

14 maj 2013

Måndag 20 maj, kl 18.00 kommer jag att hålla en offentlig presentation av mitt examensarbete vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm: Springlek som tradition i dans och musik. Jag har undersökt hur man kan förstå springleken från Västerdalarna utifrån olika traditionsperspektiv. Utifrån mina samlade kunskaper om och efterforskningar i hur man i dansen har förhållit sig till musiken i Västerdalarna, diskuterar jag en hypotetisk rekonstruktion av springleken som dans. Springleken är och förblir en mångsidig och komplex tradition i dans och musik. 

 

En utökad version av uppsatsen kommer att finnas tillgänglig i samband med den offentliga presentationen. Den kommer även i efterhand kunna beställas via: [javascript protected email address] 

Tonight it's at your place - premiär!

16 apr 2013

Arbetet med projektet Tonight, it's at your place! rullar framåt med stormsteg. Fredag 26:e april är premiärdatum och flera förhandsvisningar har låtit oss ana ett växande intresse för föreställningen. För de som är intresserade av ett smakprov kommer en kortare sekvens av föreställningen visas på Uppsalas gator och torg i samband med Dansens dag den 29:e april. 

 

Bild: "På väg mot kvällens gig..."

 

Nybörjarkurs i polska

15 apr 2013

Nu kör vi för fullt!

Tillsamans med Andreas går en nybörjarkurs i polska av stapeln, måndagar kl 19.00-20.30. Den som är sugen att pröva kan lätt droppa in och ta en lektion. De som bokat in sig på alla de fem lektionerna får dem något billigare. Engagemanget är stort och det känns fint att få möta folk på djupet av deras dans. 

← Äldre inlägg

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)